facebook-birthday

DU KENDER det godt. En af dine fem hundrede nære facebook-venner har fødselsdag. To hurtige klik efter har du syntes-godt-om, eller hvis det er en af dine nære bekendtskaber (chefen, kæresten eller moren (synonymer??)) får de et hurtigt copy-paste tillykke. For cirka to år siden, til min egen fødselsdag, var jeg så beæret at få henved hundrede lykønskninger på facebook, hvoraf størstedelen højst sandsynligt ikke anede at det var min fødselsdag før de loggede på facebook, og sendte en tanke med på farten. Som eksperiment året efter (og i fremtiden) skjulte jeg fødselsdagsinformationen for at se om alle de mennesker ville telefonere, sende en SMS, eller ved personligt fremmøde gratulere i stedet. Jeg synes i forvejen en SMS er ganske upersonligt, men hvis den starter med: “Kære <indsæt navn>. Tillykke med den store dag – må dit skæg gro i hundrede år” – er den langt mere personlig end på facebook. Det viste sig at jeg fik under ti lykønskninger, alle fra nær familie og kæresten. De ti tillykker betyder uendeligt mere end de hundrede på facebook fordi de tog sig rigtig tid. De havde gjort sig den ulejlighed at skrive datoen ned, eller memorere den.

JEG FORESLÅR at man forsøger at holde op med at lykønske via facebook, og bare en gang i mellem gribe knoglen og ønske de personer som betyder noget for en tillykke. Det næste bliver vel en app som automatisk genererer en tillykke-besked på facebook, så man ikke kan glemme den. Jeg er i hvert fald sikker på én ting, og det er at den 31. december vil jeg skrive følgende statusupdate på min wall: “Kære alle der har haft fødselsdag i dette herrens år 2011 – stort og personligt tillykke. Jeg håber dagen har været god og regnfri og dyngen af gaver overgik dine bedste drømme.” Det er nemlig lige nøjagtig så personligt det kan blive med facebook som lykønskningsmedie.

U.