sommer-i-sunny-beach

ENDNU ET tv3-program jeg bare er NØDT til at kommentere på: Sommer i Sunny Beach: En prægtig farvefuld kavalkade af unge dumme danskere, som realiserer sig selv gennem en ferie hvor de bader i en pøl af alkohol, sex og eget opkast.

DET ER et problem at en dansk tv-kanal er med til denne forherligelse af druk og dårlig opførsel. Problemet består i at tv-kanalen er med til at skabe en forståelse af at det er okay at drikke sig sanseløse en hel uge (eller mere) i træk. De mennesker som er eksponeret i programmet (ofte med et latterligt øgenavn som f.eks. Fissan el. Flotte Fyr) bliver, i kraft af seriens glorificering af de unges opførsel, idoliseret og beundret af yngre generationer. De yngre generationer skal jo have nogen at se op til, og de dansende piger og drenge på Den Glade Viking, i Mexicos Paradise eller Fristet bliver til (meget letopnåelige) forbilleder. Programmerne lærer de unge seere at stræbe nedad og få forbilleder som er dumme, fordrukne og som tager meget dårlige beslutninger – f.eks. at drikke sig så sanseløs beruset at man vågner op med to tatoveringer (den ene et meget intimt sted) som man ikke kan huske man fik! Det er virkelig vigtigt at understrege at alkohol er en stor del af den danske kultur, og det at drikke alkohol sagtens kan kombineres med at have det sjovt samtidigt med at være ansvarlig. Men at drikke for at være fuld (banke-lam, stang bacardi, skide/æske stiv, palermo, osv.) ikke er i orden. Det er helt okay at drikke alkohol, men druk er uacceptabelt. Hvor mange af Marielysts konger bliver alkoholikere og hvor mange af paradisets Adam og Eva’er tager en videregående uddannelse (ikke at der lighedstegn mellem druk og lav uddannelse)? Hvis mediekulturen i Danmark er på vej imod en accept af det hæslige ved menneskets ekstremer, er der ingen tvivl i mit sind om at tv3 og kanal5 ikke kommer til at mangle emner til at lave flere af den slags programmer.

U.