DISCLAIMER: Det følgende er ment som ironi og handler ikke om nogen specifikke personer!

“SMUKSAK”, “PIFT”, “Wauw”, “Flotte”. “Her! Tag imod et hav af emoji’s og smilies”. Lovprisningerne er mange, når en kvinde opdaterer sit facebookprofilbillede. Antal like, og kommentarer på et billede, definerer og placerer kvinden i cyperhierakiet.
Ofte er det opstillede billeder som ikke engang fremhæver den pågældende kvindes bedste sider. Halvhjertede smil der ikke når op til de livløse øjne, efterfulgt af en strøm af roser til de attraktive og en beskeden medlidenhedspræget ros til de uattraktive, præger tendensen. Bare for at de ikke skal føle sig som det de er: frastødende, frigide og forfærdelig fedladne. Af de meget attraktive er antal af likes, og kommentarer langt højere. Især mandlige kommentarer – vi mandlige svin er alle ens. Vi kan jo ikke værdsætte en kvinde, som ikke har Scarlet Johansson-agtige proportioner og Jennifer Lawrence-charme. Vel? Kvindelige profilbilleders kommentarspor taler i hvert fald sit tydelige sprog. Der findes tre typer af kvinder på facebook, når vi bevæger os i en profilbilledediskurs:

1) Den uattraktive
2) Den attraktive
3) Den ligeglade

JEG VIL begynde bagfra, som man siger når man er i sauna med Jim Lyngvild. Den tredje type: Hun er sej og ligeglad. Hun har haft det samme profilbillede som den dag hun oprettede sin facebookprofil. Hun er også typen som ikke bruger det sociale medie særlig meget og hun falder derfor helt ude for kategori. Da dette er en brok, skal hun selvfølgelig ikke snydes for en lille lortepastil som hun kan gå og sutte på: Det er selvfølgelig en sandsynlighed for, at hun ikke evner at skifte sit profilbillede. Kvinder og teknik, er to uforenelige ting, jeg godt kan lide – hver for sig. Lidt ligesom piberygning og fridykning.

DEN ANDEN type; den attraktive, har et kommentarspor som er ligetil. Der er mange forskellige der kommenterer her. Udover de hundrede likes, er der hen ved to dusin kommentarer fra en bred vifte af beundrere, på tværs af alder, køn og andre sociale faktorer, som kan spille ind i en sådan sammenhæng. Det er lige fra mormor til naboens liderlige knægt. Fra kæresten til din gamle lagerchef, fra dengang du arbejdede i EL-Giganten som du ikke helt ved hvorfor du stadig er venner med på facebook – det var nok fra de tidlige år hvor man tilføjede alt og alle som venner. For som alle ved, er antallet af venner på facebook DIREKTE definerende for hvor awesomesauce en person du er. Og kommentarerne er altid de samme. De kommer lige ud af posen. Ærligt og brutalt: “Pift”, “Hothothothot”, “Wauw”, “Er du stadig i forhold?”, “Niceeee (og så tagges en pervers ven)”. Et bikini-foto med duckface er dét alle mænd vil have. Så er det ligemeget om du er en dum, forfærdelig gås. Bare du fylder bikinien godt ud. Men hvis jeg skal lægge ironien lidt på hylden så.. ej det gør jeg ikke. Glem det. Men der ER altså forskel på blikfanget, og indholdet. En Chervolet Spark er kun pæn, indtil du har købt den. Og for at finde en allegori hvor kvinderne også kan være med, så ser NUPO-barerne sunde og lækre ud, men det ændrer ikke på at indholdet aldrig kan matche en Mars-bar.. Jeg ved ikke helt hvad pointen med den sidste var, men er I KLAR over hvor svært det er, at finde noget til kvinder, hvor billedet lige passede ind? Dét lærer jeg sgu aldrig. Tilbage på sporet: De attraktive får mange likes, og mange kommentarer fra en varietet af entranter.

DEN TREDJE og sværeste at skrive om, er den uattraktive. For hvad nu hvis der er en som læser det, og synes ens profils kommentarspor passer til det jeg nu vil beskrive? Husk nu på, at jeg blot er en mandschauvinistisk idiot og at min holdning ikke er to potter apollinaris værd (uden citrus). Den uattraktive kvindes profilbilledekommentarspor (jeps det er et ord, fordi dansk – bare fordi.. dansk) fremhæver sig for det første med, at er der ikke særlig mange likes. Det begrænser sig til under ti, selvom emnet måske har flere end 500 venner. Dernæst kommer det virkelig spændende interesseområde: Kommentarerne. Bedsteveninden, moderen, kæresten. Den hellige loyale treenighed kommenterer: “Smuksak”, “Hvor ser du dejlig ud, skat”, “Stolt!”. Og hvorfor gør de det? De kan jo bare lade være? Men sagen er den, at det ville være lidt synd for den uattraktive kvinde, fuldstændigt at ignorere den flotte indsats det er, at kunne finde ud af, at skifte sit profilbillede. Komplet ærlighed, som hos den attraktive, er nok heller ikke en god ide. Så det efterlader os med de fire til fem kommentarer fra den uattraktives allernærmeste. Men det er måske heller ikke så skidt igen, hvis man ser positivt på det? At have fire-fem nærme, som elsker en nok til, at lyve foran alle facebooks mange hundrede millioner brugere er ret heldigt. Faktisk skulle jeg mene, at har man bare én eller to i sit liv, som man ved elsker en SÅ højt, er man bedre stillet end fyldige bikinier og booty-kvinder med duckface. Også på trods af at man ligner noget som ikke engang Djengis Khan efter en rus på kinesernes fineste risvin ville voldtage. Man skal se på det positive.

DER PLEJER at være en konklusion i slutningen af den her slags brok. Jeg ved sgu ikke rigtigt hvad det skal være. Måske at det er OK, at være pæn og det også er OK at være upæn. De mange klamme kommentarer er et kompliment til den attraktive, men de kommer med en pris. At den attraktive ikke bliver taget alvorligt, og bliver objektiviseret og andet feministisk nonsens. Den uattraktive slipper for den slags, og sætter sig direkte ind i de behagelige sæder fra Spark’en, og får rendyrket loyalitet og kærlighed fra dem der betyder mest. Prisen er at folk nogen gange får et surt opstød, når du opdaterer. Den attraktive har nok også de ærligt kærlige, men den uattraktive skal ikke skelne mellem dem. Hvad er så bedst/værst? Bedøm selv (fucking kliché-slutning. Hvad vil du gøre ved det?).